- Haberler
- Türkiye
- Orta Doğu
- Rusya-Ukrayna Savaşı
- Ekonomi
- Sağlık
- Bilim
- Teknoloji
Kaynak, Getty Images
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'nde 78 kişinin yaşamını yitirdiği yangına ilişkin, Grand Kartal Otel'in sahibi Halit Ergül'ün eşi ve 2 kızı ile 3 şüpheli tutuklandı.
Gözaltı ve tutuklama kararları, yangına dair İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) uzmanların hazırladığı bilirkişi heyeti raporunun Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulmasının ardından geldi.
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, 21 Ocak'ta Grand Kartal Otel'de çıkan yangına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında bilirkişi raporunun tamamlanmasının ardından dün gözaltına alınan İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetleme Müdürü Yeliz Erdoğan'ın ardından 9 kişi hakkında daha yakalama kararı verildi.
Aralarında yanan Grand Kartal Otel'in sahibi Halit Ergül'ün eşi Emine Murtezaoğlu Ergül ile kızları Elif Aras ve Ceyda Hacıbekiroğlu'nun da bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı.
Ergül'ün eşi ve 2 kızı ile otelin mimarı Mustafa Selman Çelen, inşaat mühendisi İsmail Haluk İnceler, iş sağlığı ve güvenliği uzmanları Kübra Demir ve Ece Kayacan, elektrik teknisyeni Muharrem Şen, Bolu İl Özel İdaresi eski Ruhsat ve Denetleme Müdürü ve Seben İlçe Özel İdare Müdürü Mehmet Özel, jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
Zanlılardan savcılık sorguları sonrası nöbetçi sulh ceza hakimliğine çıkarılan Emine Murtezaoğlu Ergül ile kızları Elif Aras ve Ceyda Hacıbekiroğlu, İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetleme Müdürü Yeliz Erdoğan, İl Özel İdaresi eski Ruhsat ve Denetleme Müdürü ve Seben İlçe Özel İdare Müdürü Mehmet Özel ile elektrik teknisyeni Muharrem Şen tutuklandı.
Şüphelilerden iş sağlığı ve güvenliği uzmanı Kübra Demir adli kontrol şartıyla, mimar Mustafa Selman Çelen, inşaat mühendisi İsmail Haluk İnceler ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanı Ece Kayacan ise savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı.
Soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 28'e yükseldi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 26 Mart'ta Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) haftalık grup toplantısı öncesi TBMM'de yaptığı açıklamada "Ucu nereye dokunursa dokunsun sonuna kadar gidilecek, bu 78 canın hesabının sorumlular tarafından verilmesi lazım" dedi.
Bakan Tunç, daha önce yaptığı bir açıklamada bilirkişi raporunun sunulmasının ardından yangına dair kamu davası açılacağını duyurmuştu.
- Kartalkaya aileleri hukuk mücadelesi başlatıyor: ‘Cadı avı değil, bir sonuç, bir değişim, bir düzelme’
Bilirkişi raporu ne diyor?
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na bilirkişi heyeti tarafından sunulan raporda yangının 03.16 sıralarında otelin dördüncü katında "showroom" denilen bir alanda çıktığı belirtildi.
Anadolu Ajansı'nın rapordan aktardığına göre buradaki bir ızgara cihazının açık olması ve termostatının çalışmaması toplama kapındaki yağın aşırı ısınmasına ve buharlaşmaya başlamasına yol açtı.
Raporda yağ hazhnesinde çıkan yangının 03.24'te yakındaki bir çöp bidonuna sıçradığı, daha sonra büyümeye başlayan yangının yakındaki LPG hortumunu erittiği ve 03.26'da buradan çıkan gazın alev almasıyla yangının kontrol edilemez hale geldiği anlatıldı.
Rapora göre bunun ardından yangından çıkan duman otelin merdivenlerini "baca olarak kullanarak" kısa sürede üst katlara yayıldı. Oda ve koridorlar "süratle zehirli ve yanma gücü yüksek gazlarla" doldu.
- Kartalkaya: Facia önlenebilir miydi, uzmanlar ne diyor?
Kaynak, Getty Images
Yangının yayılmasında mutfak çalışanlarının yangını geç fark etmeleri, LPG vanasının müdahale edilemez halde olması, görevlilerin tahliye için misafirleri uyarmakta gecikmesi, yangın uyarı sistemlerinin çalışmaması veya yetersiz olması ve insanların otelin otopark ve lobidesindeki kapıları açması, binanın yapısı ve iç mekanlarında aşırı ahşap dekorasyon malzemesi kullanılması ve arka cephedeki yalıtım malzemesinin yanıcı olması gibi sebepler sıralandı.
Bilirkişi raporunda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2008'den bu yana otelde yaptığı 13 denetim hakkında "özellikle can ve mal güvenliği, personelin niteliği ve eğitim düzeyi başta olmak üzere gerekli tüm denetimleri özensiz ve yetersiz yaptıkları, mevcut eksiklikleri tespit edemedikleri saptanmıştır" dendi.
Ayrıca otelin belediye mücavir alan sınırları dışında kalmasına karşın belediyenin işletmeye yangın denetim raporu düzenleyebileceğine işaret edilerek konuyla ilgili 2007 ve 2024'te denetimler yapıldığı vurgulandı.
Bilirkişi raporunda Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından 22 Kasım 2007'de yapılan denetlemenin "yetersiz ve eksik inceleme yapılarak düzenlendiği" ifade edildi.
16 Aralık 2024'te yapılan denetimdeyse itfaiye müdürlüğü tarafından "İnceleme ve Denetleme Kontrol Formu" düzenlendiği ve söz konusu belgede sekiz yetersizlik tespit edildiğinin altı çizildi.
Bilirkişi heyeti, bu formda yer alan maddelerin gerekli standartları karşılamadığını vurguladı.
- Kartalkaya otel yangınında ölenlerin 36’sı çocuk
Kaynak, Getty Images
Bilirkişi raporunda ayrıca Grand Kartal Otel ile aynı şirket bünyesinde bulunan başka bir otel müdürünün, itfaiye müdürlüğünden sorumlu belediye başkan yardımcısı ile görüşerek Aralık 2024'teki denetim raporunu "usülsüz bir şekilde" iptal ettirdiği ve otele zeminden bitişik ve içinden girip çıkılabilen 70 metrekarelik bir kafe ile ilgili yangına uygunluk raporu alındığının tespit edildiği söylendi.
Raporda Bolu Belediyesi'nin sorumluluğuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:
"Bahse konu eksikliklerin can ve mal güvenliği açısından oluşturdukları tehlikeler dikkate alındığında, itfaiye yetkililerinin tespit ettikleri eksiklikleri mutlaka elektronik ortamda kayıt altına alması, raporun tutulduğu gün iş yeri açma ve çalışma ruhsatı vermeye yetkili olan İl Özel İdaresi/Valilik ile tesisin tüm birimleriyle bütünleşik turizm işletmesi olması nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine bildirmesi gerekirdi."
Raporda ayrıca otel ile ilgili ruhsatlandırma ve önceden ruhsatlandırılan yerlerin denetlenmesi sorumluluğunun Bolu İl Özel İdaresi'nde olduğu ve kurumun otelde yangına karşı gerekli önlemlerin alınıp alınmadığını denetleme görev ve sorumluluğunun bulunduğu kaydedildi.
Bilirkişi heyetinin raporunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın doğrudan yangın önlemlerini denetleme yetkisi olmadığına, ancak buna karşın "iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin işverene mevzuatla yüklenen yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediği" konusunda yetki ve sorumluluğu bulunduğuna dikkat çekildi.
Ayrıca Sürdürülebilir Turizm Sertifikası için oteli denetleyip belge düzenleyen firmaya ait denetim ve raporlamada iş sağlığı güvenliği uzmanı olmadığı halde varmış gibi ifade edildiği, yetersiz Acil Eylem Planı'nın uygun olarak değerlendirildiğini, yangın ihbar ve otomatik söndür sistemlerinin durumuna değinilmediği belirtildi.
- Kartalkaya otel yangınında yetki tartışması: Uzmanlar ve mevzuat ne diyor?
Kaynak, Getty Images
Raporun sonuç kısmında yangının "öngörülebilir, basit önlemlerle engellenebilir ve sonuçları yok edilebilir" olduğu belirtildi.
Bilirkişi heyeti, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bolu İl Özel İdaresi, Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerini birinci dereceden sorumlu tuttu.
Otel sahipleri ve yönetim kurulu üyeleri, mimari proje sorumluları, otelde görev yapmış iş sağlığı ve güvenliği uzmanları, otelde kurulu LPH tesisatındaki ihmalleri gerçekleştiren yetkili ve sorumlular da birinci derece asli kusurlu bulundu.
Raporda mutfakta yangın sırasında mutfakta görevli personel, sorumlu teknik personel ve yangın sırasında çalışan resepsiyon görevlisinin tali kusurlu olduğu açıklandı.
Otelin asansörlerinde ihmal gerçekleştiren yetkili ve sorumlular, proje müteahhidi ve sorumluları, projeyi tasarlayan, uygulayan ve onay veren gerçek ve/veya tüzel kişiler ve otele Sürdürülebilirlik ve Güvenlik Turizm Sertifikası veren denetim şirketi yetkililer ise ikinci derecede asli kusurlu bulundu.
Sorumlu ve yetkili teknik personelin altında çalışan kişiler ise ikinci derecede tali kusurlu bulundu.
Ne olmuştu?
Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel'in mutfağında 21 Ocak'ta çıkan yangında 36'sı çocuk 78 kişi hayatını kaybetti.
Felaketin ardından yangından hangi kurumların sorumlu olduğuna dair tartışma çıktı.
Şu ana kadar yayımlanan raporlarda otel işletmesi ve çalışanları, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bolu Belediyesi, Bolu İl Özel İdaresi ve otelde denetim yapan firmaların yetkilileri yangının büyümesine yol açan ihmaller zincirindeki rollerinden dolayı farklı seviyelerde sorumlu tutuldu.
Yangın ile ilgili olarak ilk etapta gözaltına gözaltına alınan 31 kişiden 22'si tutuklandı, kalanlarsa sekizi adli kontrol şartıyla olmak üzere serbest bırakıldı.